Έχεις Μήνυμα… (17 Φεβρουαρίου 2020)

Ευλογείτε Γέροντα! Θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο είναι εύκολο ή δύσκολο ν΄αποκτηθεί η Θεία Χάρις.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη και την γνώμη των Πατέρων -που θα πω εγώ «αμήν», για να πούνε εκείνοι «ευλογητός»- ότι η Θεία Χάρις αποκτείται με τις προοπτικές που είπαμε στην ομιλία λίγο πιο πριν. Δηλαδή, εάν δεν έχουμε ουσιαστικά καλλιεργήσει το χωράφι, μην περιμένουμε να σπαρεί. Αν δεν έχουμε καταθέσει στην τράπεζα την πνευματική, μην περιμένεις να κάνεις αναλήψεις’ και για να γίνει κατάθεση, πρέπει να είναι η τράπεζα φερέγγυα.

Για να ΄ρθεί, λοιπόν, ο Χριστός να καταστήσει την δική Του Χάρη, πρέπει εσύ να είσαι έτοιμος, ή εγώ, να κρατήσουμε την Χάρη. Λέει κάπου ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακος ότι, ξέρεις, μερικές φορές δεν μας προικίζει ο Θεός με την Χάρη, για να μην χρεωθούμε την δωρεά που δεν κρατήσαμε. Μάλιστα, αναφέρει ένας Γέροντας ένα παράδειγμα: ας πούμε ότι έχεις ένα μονάκριβο κορίτσι, που θα κληρονομήσει ένα μονόπετρο ακριβό, της οικογένειας κειμήλιο. Του το δίνεις όταν είναι οκτώ χρονών; Δεν του το δίνεις. Το φυλάς να το δώσεις στον Γάμο του. Γιατί; Γιατί, αν αυτό το πάρει στο σχολείο και το δει ένας έξυπνος, θα μπορεί να το ανταλλάξει με τον πιο εύκολο τρόπο, μ΄ ένα γλυφιτζούρι. Ένα μονόπετρο διαμάντι, που κοστίζει μια περιουσία, το παιδί, από την άγνοιά του, θα το ανταλλάξει μ΄ένα γλυφιτζούρι! Γι΄αυτό και λένε οι Πατέρες ότι, μερικές φορές, είναι φειδωλός ο Θεός στο να μας δώσει την Χάρη ή επειδή δεν είμαστε έτοιμοι ή επειδή δεν αξιολογούμε ή επειδή δεν ξέρουμε να την κρατήσουμε.

Γι΄αυτό, νομίζω, πρέπει να καλλιεργηθούμε μέσα στην Εκκλησία, στα Μυστήρια της Εκκλησίας, στη σχέση μας με το Ιερό Κείμενο του Ευαγγελίου, στη Μυστηριακή μας ζωή, στην εσωτερική μας κάθαρση, στη συμφιλίωση με την συνείδησή μας, ώστε να καταστούμε ικανοί να δεχτούμε την Θεία Χάρη.
Ξέρετε, η Θεία Χάρις, για σένα, ας πούμε η Θεία Χάρις μπορεί να είναι επιλεκτική να είσαι ελεήμων, για τον διπλανό σας όμως, να είναι τα δάκρυα. Άρα, για τον καθέναν, ο Χριστός θα διαλέξει τον δικό του μέτρο. Εμείς, ας καταστήσουμε τους εαυτούς μας έτοιμους και καθαρούς, ώστε να γίνουμε δοχεία δεκτικά της Χάριτος του Θεού κι ό,τι Εκείνος θέλει θα μας δωρίσει. Θέλει να μας δωρίσει προσευχή; Μακάρι! Θέλει να μας δωρήσει δάκρυα να πλύνουμε τις αμαρτίες μας; Αμήν! Θέλει να μας κάνει ελεήμονες, σαν τον Άγιο Πατριάρχη Αλεξανδρείας τον Ιωάννη; Μακάρι! Ας διαλέξει Αυτός το τί χάρισμα θα μας δώσει. Εμείς μόνο να καταστήσουμε την συνείδησή μας καθαρή. Γιατί, όπως είπαμε, ο Χριστός είναι καθαρός και στην καθαρότητα αναπαύεται.

Π. Αρσενίου Σιναΐτου

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία