Έχεις Μήνυμα… (11 Δεκεμβρίου 2019)

Πνευματική μελέτη

Για την συγκέντρωση σου γενικά, και ιδίως στην προσευχή, καθώς και για την τόνωση της ψυχής σου, είναι απαραίτητη η μελέτη της Καινής Διαθήκης και βοηθητικά βιβλία των Αγίων Πατέρων, για να την καταλάβης. Παλαιά Διαθήκη μη συνηθίζης ακόμη, για να μη βλαφτής, επειδή δεν βρίσκεσαι ακόμη σε κατάσταση καλή Πνευματική, και θα την παρεξηγήσης, ενώ αργότερα θα σε βοηθούν και συγκινούν όλα, όταν φθάσης σε απάθεια, γιατί τώρα και η ηλικία σου δεν σε βοηθάει.

Πολύ βοηθούν τα Συναξάρια των Αγίων, το Γεροντικό ή ο Ευεργετινός
ολόκληρος, η Κλίμακα, ο Αόρατος Πόλεμος, ο Άγιος Εφραίμ και το Λαυσαϊκό. Καλά είναι ακόμη να μελετάς και τον Αββά Ισαάκ – παρ’ όλο που θεωρείται για προχωρημένους, βοηθάει όμως και τους αρχαρίους στο να συλλάβουν το βαθύτερο νόημα της ζωής και να διώξουν κάθε είδος κόμπλεξ, εάν υπάρχη.
Όλα λοιπόν τα Πατερικά βιβλία μελετώντας θα σου θερμαίνουν την ψυχή και θα σε βοηθούν να αγωνίζεσαι πολύ, για να μιμηθής τους Αγίους, και παράλληλα θα σου αφήνουν την μεγάλη ταπείνωση, εφ’ όσον θα κάνης σύγκριση του εαυτού σου με τους Αγίους. Αυτό φυσικά θα διώξη και κάθε ψευδαίσθηση που σου είχε δημιουργηθή προηγουμένως, που θεωρούσες δηλαδή τον εαυτό σου κάπως Άγιο συγκρίνοντας τον με τους χίπις κ.λπ., διότι μόνον ο Θεός γνωρίζει τις καρδιές των ανθρώπων, ενώ εμείς
κρίνουμε κατ’ όψιν.

Βρώμικα περιοδικά κ.λπ. μην πιάνης στα χέρια σου, ούτε να υπάρχουν έστω και πεταγμένα στο δωμάτιο σου, μην τυχόν καμιά φορά, επάνω σε καμιά μπόρα της ηλικίας σου, παρακινηθής από τον εχθρό και τα πιάσης, διότι δεν φτάνει που θα τραυματισθής, θα έχης και το ταγκαλάκι (τον εχθρό) να σε κοροϊδεύη, ενώ εσύ θα μετανοήσης και θα πονάς.

Επίσης βιβλία και έντυπα επαναστατικά, που αναφέρουν εκκλησιαστικά
θέματα, μη διαβάζης, εάν θέλης να έχης την ηρεμία σου, διότι δεν είσαι εσύ αρμόδιος για τέτοια σοβαρά θέματα. Εσύ έχεις ανάγκη από βιβλία που θα σε
βοηθήσουν στην μετάνοια. Εάν θέλης να βοηθήσης την Εκκλησία, διόρθωσε τον εαυτό σου, και αμέσως διορθώνεται ένα κομματάκι της Εκκλησίας. Εάν φυσικά αυτό το έκαναν όλοι, η Εκκλησία θα ήταν διορθωμένη. Γι’ αυτό περιορίσου στα Πατερικά, που ανέφερα, και απόφευγε και κάθε βιβλίο
γλυκανάλατο μερικών συγχρόνων συγγραφέων, που βάζουν τίτλους μόνο μεγάλους, για να κινούν ενδιαφέροντα πνευματικά, και κουράζεται κανείς μόνο με το να διαβάζη, όπως η αγελάδα, όταν το παχνί της είναι γεμάτο άχυρο, κουράζεται να μασάη και να μηρυκάζεται όλη την ημέρα, και τελικά δεν βγάζει ούτε ένα ποτήρι γάλα.

Πριν αρχίσης την Πατερική σου μελέτη, κάνε έστω και δύο λεπτά προσευχή,
για να σε φωτίση ο Θεός να καταλάβης τα θεία νοήματα. Εάν δεν σε παίρνη η ώρα, ενώ μελετάς, δεν είναι ανάγκη να βιαστής να τελειώσης το κεφάλαιο, διότι σκοπός μας δεν είναι να τελειώνουμε κεφάλαια, αλλά να αφήνουμε κάτι στο κεφάλι μας.

Ούτε πάλι ωφελεί να σου αρέση μόνο να διαβάζης και να παραμένης με τον
θαυμασμό των Αγίων, διότι αυτό το κάνουν οι κοσμικοί που διαβάζουν με αγωνία του Ταρζάν τις νέες περιπέτειες και ευχαριστούνται. Ο δικός μας όμως ο σκοπός είναι πνευματικός, και πρέπει να στριμώχνουμε σιγά‐σιγά τον εαυτό μας με αγώνες στην ζωή των Αγίων Πατέρων. Γι’ αυτό, όταν μελετάμε, να μιμούμαστε την αγελάδα που προτιμάει το τριφύλλι από το άχυρο και, αφού φάη, μηρυκάζεται την τροφή και μ’ αυτόν τον τρόπο κάνει την τροφή γάλα. Όταν λέω «να μηρυκάζεται κανείς την μελέτη του», δεν εννοώ να μελετάη την φλούδα, όπως συνήθως μερικοί φιλόλογοι που εξετάζουν το ωραίο χρώμα της πορτοκαλόφλουδας και μετρούν με προσοχή τους πόρους της φλούδας και δεν δίνουν την προσοχή τους στον καρπό, για να τραφούν από τις πολλές Πατερικές βιταμίνες. Δηλαδή δεν εξετάζουν τον Άγιο με την αγία του ζωή και τα θεία του κατορθώματα, για να βοηθηθούν, ή τί είπε, αλλά σε ποια ημερομηνία τα είπε ή εάν ήταν τα γένια του Αγίου όλα λευκά ή ψαριά ή όλα μαύρα. Αυτού του είδους ο μηρυκασμός της μελέτης ομοιάζει με της στείρας αγελάδας τον μηρυκασμό, που ούτε γάλα βγάζει
ούτε και γεννάει, παρά λίπος προσθέτει στον εαυτό της με πολλές τοξίνες, και καταλήγει στον χασάπη.

Επιδίωξε, όσο μπορείς στο σπίτι σου για την μελέτη σου να έχης μια σχετική
ησυχία και, εάν είναι δυνατόν, δωμάτιο ξεχωριστό, για να νιώθης ατμόσφαιρα κελιού, διότι αυτό πολύ θα σε βοηθήση, για να βρίσκης κάπως τον εαυτό σου, και παράλληλα θα σου δίνη δυνάμεις πνευματικές, για να ξεπερνάς κάθε είδος δυσκολίας με ηρεμία, χωρίς νευρικότητα.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

«Επιστολαί»