Έχεις Μήνυμα… (22 Οκτωβρίου 2019)

[…] Ο πόθος, λοιπόν, προσθέτει ο Άγιος Γρηγόριος ο Νύσσης, είναι η βασική προϋπόθεση.

Θυμάμαι κάποτε, σαν δόκιμος, που περπατούσα στο Σινά, πήγαινα στον κήπο, και μπροστά μου προπορευόταν ο Πατήρ Παύλος. Δεν με πήρε χαμπάρι. Ήμουνα δοκιμάκι και θυμάμαι που ξαφνικά σταματάει, χωρίς να ξέρει ότι είμαι πίσω του, κι αρχίζει να λέει:

– Θα σε κοπανήσω! Θα σε χτυπήσω στον γρανίτη σαν το χταπόδι! Το κατάλαβες; Θα σε κοπανήσω! Τι θα κάνω με σένα; Δεν μπορώ να βρω άκρη. Θα σε λιντσάρω κάτω στον γρανίτη, θα σε χτυπήσω σαν το χταπόδι.

Τρόμαξα μ΄αυτή τη σκληρή έκφραση! Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα από τα μειλίχια χείλη του Πατρός Παύλου μια τόσο σκληρή έκφραση. Σκουντούφλησα και σαν με είδε, με ρώτησε:

– Είσαι πολλή ώρα Πατέρα Αρσένιε εδώ;

 Λέω:

– Από τότε που αρχίσατε να με μαλώνετε Πάτερ.

Ντράπηκε και χαμήλωσε τα μάτια του σα μικρό παιδί και είπε:

– Όχι, Πατέρα Αρσένιε! Δεν τά΄χω με σένα αδελφέ μου. Με την καρδιά μου τά΄χω που δεν θέλει να χτυπήσει. Δεν θέλει να μαλακώσει για ν΄αγαπήσει τον Χριστό! Χτύπησε για τόσα πράγματα: χτύπησε από αγωνία, χτύπησε από πόθο, χτύπησε από φόβο, χτύπησε από επιθυμία. Γιατί δεν θέλει να χτυπήσει για τον Χριστό; Γιατί η ευλογημένη; Θα την λιντσάρω! Θα την κοπανήσω στον γρανίτη σαν το χταπόδι!

Ακούστε προαίρεση! Κοιτάξτε πόθο! Ο πόθος είναι η λαχτάρα για τον Χριστό! Ο Πατήρ Διονύσιος μας δίδασκε και μας ρωτούσε τήδε κακείσε –δεν θέλω να σας κουράσω πολύ, αλλά να σας πω τις ερωτήσεις σαν έναν προβληματισμό στην δική σας τη ζωή: Πόσο ποθήσαμε, έλεγε ο Γέροντάς μας, τον Χριστό; Τό’ χεις αναλογιστεί αυτό; Ή, πόσο χρόνο απασχολεί ο Χριστός στην καθημερινότητά σου; Ή, πότε ρώτησες τον Χριστό ποια γνώμη έχει για τις αποφάσει που παίρνεις; Τον ρώτησες ποτέ; Πότε δέχτηκες να εφαρμόσεις το θέλημά Του, άσχετα με το δικό σου; Πόσο πόθησες εσύ τον Χριστό, ώστε να Τον μάθεις στα παιδιά σου, να Τον διδάξεις και να ποθήσουν κι αυτά τον Χριστό;

Είδατε;  Είναι καίριες οι ερωτήσεις! Είναι στο μεδούλι οι ερωτήσεις. Γιατί, αφοράν την προσωπική μας σχέση με τον Χριστό’ δεν αφοράν στο εάν είμαστε καλοί Χριστιανοί, εάν νηστεύουμε, εάν  κάνουμε μετάνοιες, αν ανάβουμε πολλές λαμπάδες, αν πάμε στους Χαιρετισμούς, αν πάμε στους Εσπερινούς, αν πάμε στις Λειτουργίες. Αφορά την προσωπική μας σχέση με τον Χριστό! Πόσο τα έχουμε κάνει όλα αυτά. Πόσο όντως ποθούμε τον Χριστό! […]

Π. Αρσενίου Σιναΐτου

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία, «Δημήτρια 2019»