Έχεις Μήνυμα… (18 Οκτωβρίου 2019)

[…] Η σαλότητα, που είπαμε εδώ, είναι χυμένη μέσα στην Εκκλησία. Υπάρχουν Άγιοι που έχουν την σφραγίδα του σαλού και δεν υπάρχει Άγιος που να μην έχει μια σαλότητα. Δηλαδή, τι είναι η σαλότητα; Σαλεμένος! Γι΄αυτή τη δόμιση που έχει ο κόσμος και το σύστημα, να μη χωράει. Κι αυτό λέγεται σαλότητα.

Ο πρώτος σαλός είναι ο Χριστός! Μήπως δεν λέγανε «μένεται!», λέγανε, «μένεται!» οι Ιουδαίοι; Μένεται, είναι τρελλός! «Ποιος ζητάει να σε σκοτώσει;», Του λέγανε. Μένεσαι, είσαι τρελλός, είσαι βλαμμένος! Αυτό είναι η σαλότητα: οι άνθρωποι να μην σε τιμούνε! […]

Πάει ένας Παπάς και είχε και μια Παπαδίτσα καλή! Και πήγανε στον Πατέρα Πορφύριο με την Παπαδιά του. Και λέει ο Πατήρ Πορφύριος:

– Παπά, να σου πω, πολύ σε δοξάσαν οι ανθρώποι. Σήκω φύγε απ΄την Αθήνα! Μια χαρά σου χτυπάνε παλαμάκια’ δεν πας καλά…

Η Παπαδιά ήταν δίπλα και τ΄άκουγε:

– Και που να πάμε, Γέροντα; λέει.

– Θα πάτε σε ένα νησί που θα σας υποδείξω εγώ!

Σαλότητα, έτσι; Αυτοί (σημ. Άγιος Πορφύριος) οι άνθρωποι δεν είχανε Γέροντα’ ήσαν Άγιοι άνθρωποι, ήτανε παντού μέσα! Ξέρανε να σε πονέσουνε εκεί που σου πρέπει, για να καταλάβεις ποια θέση έχεις.

– Παπαδιά μου, λέει, θα πάτε στο τάδε νησί, είναι μια εκκλησία εκεί, θα γράψω γράμμα εγώ στον δεσπότη, θα σας δώσει την εκκλησούλα, θα λειτουργείτε, θα ψέλνεις, έχει σπιτάκι για τον Παπά, μια χαρά κι από κάτω έχει μια πλαζ γυμνιστών, τους λέει.

Η Παπαδιά:

– Πάτερ, σας παρακαλώ, λέει, Πάτερ Πορφύριε! Πως θα πάω σε μία πλαζ γυμνιστών; Σας παρακαλώ!

– Μα, Παπαδιά μου, θα πας κι εσύ να κάνει γυμνισμό μαζί!

Ο Γερο-Πορφύριος! Τώρα μπορεί κανείς να πει,  «μα τι λέει ο Παπάς» και μπορεί να λέει και να με καταγράψουνε. Όχι παιδιά μου! Έχει έρθει η ώρα, έχει έρθει η ώρα για όλη την αλήθεια για τους Αγίους αυτούς. Όλη την αλήθεια!

Και του λέει η Παπαδίτσα:

– Μα τι λέτε Πάτερ; Εγώ δεν μπορώ να πάω εκεί! Να κάνω γυμνισμό;

Και τι της απαντάει;

– Αφού, κακομοίρα, δεν μπορείς να γυμνώσεις την ψυχή σου, πως θα γυμνώσεις το κορμί σου;

Το καταλάβατε; Επήγε εις το κέντρο της υποθέσεως! Τι έλεγε προχθές; «Γυμνοί και ουκ ησχύνοντο». Δεν ντρεπόντουσαν! Εμείς, εκεί είμαστε καλεσμένοι’  σ΄αυτή την κατάσταση! Και οι σαλοί Άγιοι είχανε αυτό το χάρισμα! Γυμνοί και ουκ ισχύνοντο! […]

Π. Ευάγγελου Παπανικολάου

Απομαγνητοφωνημένη ομιλία