Έχεις Μήνυμα… (19 Ιουλίου 2017)

Τα Μυστήρια βιούνται

– Στην Θεία Λειτουργία, Γέροντα, ένιωσα ότι ο Χριστός σταυρώθηκε για μένα και αναρωτήθηκα: «Εγώ τι έκανα για τον Χριστό;». Τι μπορώ να κάνω από ευγνωμοσύνη γι΄αυτό;

– Αρκεί να το νιώθης. Ο Χριστός σταυρώθηκε, θυσιάστηκε για μας και τώρα μας δίνει το Σώμα Του και το Αίμα Του. Πρέπει να φλέγεται κανείς, όταν τα σκέφτεται αυτά.

– Πως θα νιώσω, Γέροντα, το μεγάλο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας;

– Τα Μυστήρια βιούνται. Για να νιώσης το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, πρέπει να πιστέψης ότι εκείνη την ώρα είναι παρών ο Χριστός. Και όχι απλώς να το πιστέψης, αλλά να το ζης.

– Γέροντα, τι θα με βοηθήση, για να συγκεντρώνομαι στην Θεία Λειτουργία;

– Άγγελοι συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία. «Ταις αγγελικαίς αοράτως δορυφορούμενον…«, ψάλλουμε. Να σκέφτεσαι τι γίνεται εκείνη την ώρα, να προσέχης στις αιτήσεις που κάνει ο ιερέας και να λες το «Κύριε ελέησον» με την καρδιά σου. Βλέπω τι σπατάλη γίνεται! Σε μια Θεία Λειτουργία πόσες αδελφές λένε στα Ειρηνικά το «Κύριε ελέησον«; Το λένε οι ψάλτριες από το μουσικό βιβλίο και οι περισσότερες ευχαριστιέστε με το όμορφο «Κύριε ελέησον«, χωρίς να συμμετέχη η καρδιά. Τι ωφελεί όμως αυτό; Ακόμη κι αν λέτε την ευχή, αν δεν την λέτε με πόνο, και αυτό δεν ωφελεί.

– Γέροντα, στις αγρυπνίες την ώρα της Θείας Λειτουργίας συνήθως λιγοστεύει το κουράγιο μου.

– Αυτό είναι και φυσικό, αλλά εδώ χρειάζεται αγώνας. Αν κάνης λίγη υπομονή και βιάσης λίγο τον εαυτό σου, έρχεται η θεία βοήθεια και νιώθης θεϊκή δύναμη. Έτσι ξεπερνάς την κούραση και μετά δεν θέλεις ούτε να κοιμηθής΄ έχεις τέτοια διάθεση για πνευματικά που κρατάει όλη την ημέρα.

– Στην Θεία Λειτουργία, Γέροντα, επιτρέπεται να καθήση κανείς;

– Στην Θεία Λειτουργία κανονικά δεν καθόμαστε. Αν δεν έχη κουράγιο κανείς, μπορεί να καθήση, όταν λέγεται ο Απόστολος. Αν όμως έχη σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν μπορή να σταθή, τότε θα καθήση. Εγώ σε Θεία Λειτουργία ποτέ δεν έχω καθήσει.

– Γέροντα, την ώρα που ο ιερέας λέει: «Τα σα εκ των σων«, πως προσεύχεσθε;

– Επειδή εκείνη την ώρα κατεβαίνει το Άγιο Πνεύμα, λέω σύντομα, νοερά, το «Βασιλεύ Ουράνιε«, το «Ευλογητός ει Χριστέ…» και το «Ότε καταβάς…«, και προσεύχομαι για θείο φωτισμό.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

«Λόγοι ΣΤ» – Περί Προσευχής»