Έχεις Μήνυμα… (30 Ιουνίου 2017)

[…]  Τιμόθεος Ουΐλσον: Είστε ακόμα μοναχός;

Άντονυ Μπλουμ: Μάλιστα.

Τιμόθεος Ουΐλσον: Ζείτε όμως μέσα στον κόσμο.

Άντονυ Μπλουμ: Δε νομίζω πως το να ζει κανείς μέσα στον κόσμο έχει καμμιά διαφορά από του να ζει στην έρημο. Το να είσαι οικονομικά φτωχός είναι, κατά κάποιο τρόπο, ευκολότερο από του να είσαι εσωτερικά φτωχός , να μην έχεις δεσμούς. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να το μάθει κανείς και πετυχαίνει σιγά-σιγά, με την πάροδο του χρόνου. Μαθαίνεις να εκτιμάς τα πράγματα, να κοιτάζεις κατά πρόσωπο τους ανθρώπους, να ανακαλύπτεις την εκπληκτική ομορφιά που κατέχουν χωρίς να επιθυμείς να τους εξουσιάζεις. Το να κόψεις ένα λουλούδι σημαίνει ότι το εξουσιάζεις, αλλά σημαίνει ακόμα ότι το σκοτώνεις. Η υπόσχεση της πτωχείας με κάνει να μην κατέχω πράγματα και να τα εκτιμώ πολύ περισσότερο. Πάντω απ΄όλα εκείνο που πρέπει κανείς να μάθει είναι να είναι ελεύθερος εσωτερικά. Υπάρχουν περιστάσεις οπότε πρέπει να αποσύρεσαι για να μάθεις τι σημαίνει για τον άλλον να ζει, να υπάρχει με δική του ευθύνη και όχι να είναι καθρέφτης των δικών σου αισθημάτων.

Συχνά όταν λέμε: «σε αγαπώ», το λέμε βάζοντας ένα πελώριο «Εγώ» και ένα μικροσκοπικό «σε». Χρησιμοποιούμε τη λέξη «αγαπώ» σαν σύνδεσμο και όχι σαν ρήμα που περικλείει ενέργεια. Δεν ωφελεί να ατενίζουμε στο διάστημα ελπίζοντας να δούμε τον Κύριο΄ αντίθετα πρέπει να κοιτάζουμε από κοντά τον άλλον πλάϊ μας, τον οποιονδήποτε άλλον, που ο Θεός θέλησε να φέρει στη ζωή και για τον οποίον ο Ίδιος πέθανε στο Σταυρό.

Καθένας γύρω μας έχει το δικαίωμα να υπάρχει, γιατί έχει μέσα του αξίες, πράγμα που δεν συνηθίσαμε και πολύ να το σκεπτόμαστε. Η αποδοχή της ύπαρξης του άλλου είναι ένας κίνδυνος για μας, ένας κίνδυνος που μας απειλεί. Το να αναγνωρίσω, δηλαδή, στον άλλον το δικαίωμα να είναι ο εαυτός του, ίσως σημαίνει ότι του αναγνωρίζω το δικαίωμα να με σκοτώσει. Αλλά αν βάλουμε περιορισμούς στο δικαίωμά του να υπάρχει, τότε παύει εντελώς να είναι δικαίωμα. Η αγάπη είναι δύσκολη. Τον σταύρωσαν το Χριστό γιατί δίδαξε ένα είδος αγάπης που είναι τρόμος για τους ανθρώπους΄ είναι μια αγάπη που απαιτεί τέλεια παράδοση, που σημαίνει θάνατο.

Τιμόθεος Ουΐλσον: Τι εννοείτε μ΄αυτό που είπατε;

Άντονυ Μπλουμ: Αν στραφούμε προς τον Θεό και βρεθούμε πρόσωπο προς πρόσωπο μ’ Αυτόν, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα. Αν δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε, τότε πρέπει να περνάμε τη ζωή μας σαν ζητιάνοι, ελπίζοντας ότι κάποιος άλλος θα πληρώσει για μας. Αλλά όταν στραφούμε προς τον Θεό, ανακαλύπτουμε πως η ζωή είναι βαθιά, απέραντη και αξίζει απείρως να την ζει κανείς. […]

Αρχιεπισκόπου Anthony Bloom

«Μάθε να προσεύχεσαι»