Έχεις Μήνυμα… (2 Σεπτεμβρίου 2016)

Μια επαναστατική ενέργεια

Η περιοχή της Κριμαίας ήταν ανέκαθεν το μήλο της έριδος για πολλούς κατακτητές. Επόμενο ήταν να γίνει μία πολυεθνική περιοχή. Στις αρχές του Κ’ αιώνα κατοικούσαν πολλές εθνότητες. Ο Στάλιν προσπάθησε να την εκρωσίσει εξορίζοντας όλους τους λαούς, πλην των Ρώσων, στη Μέση Ασία. Το μεγάλο κύμα του διωγμού συνέβη αμέσως μετά τον πόλεμο. Μεταξύ των εθνοτήτων ήταν και χιλιάδες Έλληνες που εξορίστηκαν βίαια. Σήμερα πολλοί επέστρεψαν και όσοι επέζησαν από τις ταλαιπωρίες, διηγούνται με φρίκη τις τρομερές εκείνες στιγμές. Μπροστά στο φοβερό αυτό κοινωνικό και ποιμαντικό πρόβλημα, η Εκκλησία κινδύνευε να ταυτιστεί με τις ενέργειες του κράτους. Ο πειρασμός του εθνικισμού πάντα είναι έντονος για τους ανθρώπους της Εκκλησίας, που λησμονούν την οικουμενική αποστολή της.

Ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς προέβη σε μια πραγματικά επαναστατική για κείνη την εποχή ενέργεια. Ως πραγματικός ποιμένας διεχώρισε τη θέση του απ΄τη δικτατορική και απάνθρωπη απόφαση του Στάλιν και απήυθυνε ενωτικό μήνυμα, που προκαλεί το θαυμασμό και θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους ορθοδόξους ποιμένες αλλά και για το ορθόδοξο ποίμνιο. Το γεγονός διέσωσε ο Δ. Μπέλκιν, αξιωματικός του κόκκινου στρατού και μέλος του κόμματος, γι΄αυτό και η μαρτυρία του έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία. Στην περιγραφή του γεγονότος, ο αναγνώστης θαυμάζει για άλλη μια φορά την τόλμη του, το θάρρος του, την ανδρεία του, στη σταθερότητά του, αλλά παράλληλα την ευρύτητα πνεύματος και την εσωτερική εν Χριστώ ελευθερία που τον διέκρινε. Δείγματα ενός πραγματικού ανθρώπου του Θεού. Διηγείτει, λοιπόν, ο Δ. Μπέλκιν:

«Στα νεανικά μου χρόνια, η Κριμαία ήταν τόπος πολυεθνικός. Στην τάξη μου τότε μετρούσαμε δώδεκα διαφορετικές εθνότητες. Όμως, μετά τον πόλεμο τους εξόρισαν όλους, πλην των Ρώσων. Έδιωξαν τους Τάταρους, Έλληνες, Βούλγαρους, Τούρκους, Γερμανούς, Ιταλούς, Εβραίους, Αρμενίους κ.λπ. που ζούσαν εκεί εδώ και αιώνες. Κάποια μέρα, ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς ανακοίνωσε ότι την επόμενη Κυριακή, στην ελληνική εκκλησία της Αγίας Τριάδος, που εκείνη την εποχή ήταν ο καθεδρικός ναός, θα απευθύνει μήνυμα προς τους αλλόθρησκους και αλλοεθνείς. Η εκκλησία εκείνη την ημέρα γέμισε ασφυκτικά. Πολλοί δεν χωρούσαν και έμειναν απ΄ έξω. Στο τέλος της Θ. Λειτουργίας, ο αρχιεπίσκοπος Λουκάς διάβασε το μήνυμά του. Μεταξύ των άλλων τόνισε τα εξής:

«Μην πιστεύετε σ΄ εκείνους που θέλουν να σπείρουν τη διχόνοια και το μίσος μεταξύ των λαών και των ανθρώπων διαφόρων θρησκειών. Απ΄ αυτή τη διχόνοια κερδίζουν μόνον οι εχθροί μας. Για την μητέρα-Εκκλησία ισχύει το ρητό του απ. Παύλου: «Ουκ ένι Ιουδαίος, ουδέ Έλλην«. Η Εκκλησία έτσι βλέπει τους ανθρώπους. Γι΄ αυτό και όλοι οι αλλοεθνείς και αλλόθρησκοι πάντα θα βρουν στον πιστό ορθόδοξο χριστιανό, αγάπη, βοήθεια και φιλοξενία…».

Το μήνυμα αυτό του αρχιεπισκόπου θέλησε να γίνει ευρύτερα γνωστό, σε όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να το ακούσουν εκείνη την ημέρα. Τη διάδοσή του ανέλαβαν οι πιστές γυναίκες, που το μοίρασαν σ΄ όλη την πόλη».

Με την ενέργεια αυτή, προφύλαξε και το ορθόδοξο ποίμνιο από το να συμμετέχει στο πογκρόμ, καλώντας το να συμπαρασταθεί στους διωκόμενους.

Ο Δ. Μπέλκιν διασώζει και μια ακόμη λεπτομέρεια από την κίνηση αυτή, που δείχνει όλο τον σεβασμό που έτρεφε προς την ελευθερία του άλλου ανθρώπου, αλλά και την ευγένεια της ψυχής του.

«Ο αρχιεπίσκοπος έστειλε το γραμματέα του στην Εβραϊκή συναγωγή για να διαβάσουν κι εκεί το μήνυμά του. Το ενδιαφέρον και πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι ο αρχιεπίσκοπος γνώριζε τους κανόνες συμπεριφοράς ενός πιστού στη συναγωγή. Συμβούλεψε, λοιπόν, το γραμματέα να σεβαστεί αυτούς τους κανόνες. Πρώτον, να μπει στη συναγωγή φορώντας το κάλυμμα της κεφαλής (κίππα), όπως φορούν οι Εβραίοι, και δεύτερον, να απευθυνθεί με ευγένεια στον υπεύθυνο».

Αργότερα επανήλθε και πάλι στο θέμα. Το 1953, σ΄ ένα πολύ δυνατό κήρυγμά του, είπε μεταξύ άλλων:

«Να προφυλάσσετε τους εαυτούς σας από το αμάρτημα του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του μίσους προς τους αλλόθρησκους και τους ανθρώπους διαφορετικών πεποιθήσεων. Να συμπεριφέρεστε ευγενικά σε κάθε άλλη πίστη. Ποτέ μην προσβάλλετε, ποτε μην ταπεινώνετε κανένα…».

π. Νεκταρίου Μητροπολίτου Αργολίδος

«Αρχιεπίσκοπος Λουκάς – Ένας Άγιος Ποιμένας και γιατρός χειρουργός»