Έχεις Μήνυμα… (13 Ιουνίου 2016)

[…] Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη. Εκείνος, που με την επίγεια παρουσία Του σημάδεψε το χρόνο και την Ιστορία, Εκείνος, που με τη χάρη και το πνεύμα Του έβαλε τη σφραγίδα «της καινής κτίσεως» στην παλιά εικόνα του ανθρώπου, Εκείνος, που στάθηκε ο Ίδιος «σημείον αντιλεγόμενον» για τη μικρή σκέψη και τα πάθη των ανθρώπων, μα και σημαία για την παγκόσμια ειρήνη και αδελφότητα των λαών, Εκείνος σημάδεψε και την Κρήτη.

Και δύο χιλιάδες χρόνια τώρα η Κρήτη είναι σημαδεμένη με τα σημάδια του Χριστού και πλέκει την ιστορία και τη δόξα της γύρω από το Σταυρό.

Δεν είναι ακόμα η ώρα, για να κάνει η Κρήτη το μέτρημα και τη σύγκριση ανάμεσα στα παλιά και τα καινούργια της σημάδια. Ο Σταυρός και το Περιστέρι δεν αποτελειώσανε ακόμα την αποστολή τους στο μοίρα του νησιού μας. Είναι όμως καιρός να κάνουμε έναν απολογισμό στο έργο, πούκανε ο Σταυρός πάνω στην Κρήτη, για να το δούμε βαθύτερα και να μην το θεωρούμε κατώτερο από τους ταύρους και τα τσεκούρια των μινωικών μας πολιτισμών. Είναι καιρός να δούμε, πως στη δημιουργική γραμμή, που ξεκινά από τα βάθη του χρόνου και φτάνει ως την εποχή μας, η χριστιανική εποχή της Κρήτης είναι φωτεινή και μεγαλόπρεπη.

Είναι καιρός σε μια εποχή σαν τη δική μας, που ο κόσμος ολόκληρος κι η Κρήτη μαζί, περνούμε ανήσυχους καιρούς και θέλουμε να  χωριστούμε από τα περασμένα, είναι καιρός να δούμε, αν τα καινούργια αυτά σημάδια της Κρήτης μπορούνε να στέκουνε ακόμη στη θέση τους και να φωτίζουνε το δρόμο και την ιστορική πορεία μας.

π. Ειρηναίου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου

«Ο Χριστός σημάδεψε την Κρήτη»