Έχεις Μήνυμα… (1 Δεκεμβρίου 2015)

[…] Ο εχθρός δεν κοιμάται. Οι άγιοι του Θεού διαπίστωσαν ότι τους αρχάριους στην πνευματική ζωή τους πειράζει με δύο τρόπους: […]

2) Σε άλλους αρχάριους ο εχθρός επιτίθεται μ’ όλη του τη δύναμη και την ορμή από την πρώτη στιγμή. Έτσι τους αιφνιδιάζει και τους αποκαρδιώνει. Όπου κι αν στραφούν, βρίσκουν εμπόδια. Όλα είναι εναντίον τους. Τους πολεμούν προπάντων οι λογισμοί και οι αισθήσεις. Φαινομενικά τίποτα δεν συμπορεύεται με τις καλές τους προθέσεις, τίποτα δεν είναι ευνοϊκό. Μ’αυτόν τον τρόπο ο εχθρός επιδιώκει, τρομοκρατώντας εξαρχής τον αρχάριο, να τον απελπίσει, κι έτσι να τον βγάλει από τον σωτήριο δρόμο της θεάρεστης ζωής και να τον ξαναφέρει στον κατήφορο της αμέλειας, της ραθυμίας, της ματαιότητας, της χλιαρότητας. Όταν, όμως, δει ότι ο αρχάριος δεν τρομάζει, δεν λιποψυχεί, δεν απελπίζεται και δεν υποχωρεί, τότε παραιτείται από την προσπάθειά του. Γιατί, με την θαρρετή και σθεναρή αντίστασή του στο διάβολο, ο αγωνιστής αναδεικνύεται νικητής, και ο εχθρός δεν θέλει, βέβαια, να τον οδηγήσει στη νίκη. Να το θυμάσαι, λοιπόν: Όσο σκληρά κι αν σε πολεμήσει ο διάβολος, δεν πρέπει να φοβηθείς. Ο εχθρός, μόλις διαπιστώσει την σταθερότητά σου, θα σταματήσει τις επιθέσεις του.

Βλέπεις κι εσύ, όπως μου γράφεις, ότι ο δρόμος που ξανείγεται μπροστά σου, δεν είναι ανθόσπαρτος. Πραγματικά. Ετοιμάσου να είσαι ανυποχώρητη. Μην αμφιβάλλει, πάντως, ότι, με τη χάρη του Θεού, θα νικήσεις και θα σωθείς. Έχω κι άλλα να σου πω, αλλά τ’ αφήνω γι’ άλλη φορά.

Αγίου Θεοφάνους του Εγκλείστου

«Ο δρόμος της ζωής»