Έχεις Μήνυμα… (22 Οκτωβρίου 2015)

Γενικοί κανόνες για την παραμονή στον αληθινό δρόμο της ζωής

Έχεις ήδη πάρει το δρόμο της διακονίας του Κυρίου με μεγάλη αποφασιστικότητα. Υπηρέτησε, λοιπόν, τον Θεό, έχοντας υπόψη σου τα ακόλουθα:

1) Πάνω απ΄όλα να φοβάσαι την υπεροψία. Είναι ο πρώτος εχθρός. Η συνέπειά μας απέναντι στον Θεό, ακόμα και όταν αυτή υπάρχει μόνο ως προοπτική και όχι ως πραγματικότητα, μας δημιουργεί την εντύπωση ότι, σε σύγκριση με τους άλλους, έχουμε κάποια ιδιαίτερη αξία. Εμμένοντας, μάλιστα, σ΄αυτή τη συνέπεια έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, θαρρούμε πως επιτελούμε κάτι το αξιοθαύμαστο και αρχίζουμε να πιστεύουμε, ούτε λίγο ούτε πολύ πως είμαστε όντα ανώτερα με κατορθώματα καταπληκτικά. Έτσι μας κυριεύει η υπεροψία, η έπαρση, ο αυτοθαυμασμός. Όταν ο άνθρωπος ενδώσει σ΄αυτό το αίσθημα, εγκαταλείπεται από τη χάρη. Και τότε ο εχθρός τον αιχμαλωτίζει σαν ανίσχυρο θήραμα.

2) Ο φόβος και η ανησυχία δεν θα σε εγκαταλείψουν. Προχωράμε ανάμεσα σε πολλές παγίδες. Ο εχθρός ποτέ δεν μας βάζει αμέσως σε πειρασμό ολοφάνερα κακό. Απεναντίας, το πιθανώτερο είναι να μας εξαπατήσει με πράγματα φαινομενικά καλά. Ο άπειρος άνθρωπος θα τσιμπήσει το δόλωμα και θα πέσει στα χέρια του πονηρού, όπως πέφτει σ΄ έναν καμουφλαρισμένο λάκκο το ζώο, που τριγυρίζει ανύποπτο στο δάσος. Να φοβάσαι, λοιπόν, τις παγίδες του εχθρού, αλλά να μη χάνεις το θάρρος σου, γιατί  ο Κύριος είναι δίπλα σου.

3) Μη χάσεις ποτέ το φόβο του θανάτου και της τελικής κρίσεως. Κάθε πρωΐ, καθώς θ΄ανανεώνεις μέσα στου τη μνήμη του Θεού, πρόσθετε και τη μνήμη των εσχάτων. Φρόντιζε, μάλιστα, να τη διατηρείς ζωντανή σ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Και κάθε βράδυ, πριν κοιμηθείς, λέγε: «Ο τάφος είναι ανοιχτός μπροστά μου! Ο θάνατος με πλησιάζει!». Θα δεις πόσο θα σε περιφρουρήσουν αυτές οι σκέψεις.

4) Είναι αδύνατο ν΄αποκοπείς εντελώς από την ανθρώπινη κοινωνία. Από σένα εξαρτάται, ωστόσο, το πόσο χρόνο θ΄αφιερώνεις σε παρέες όχι και τόσο επιθυμητές. Όταν είσαι μαζί με άλλους, μην ξεχνάς να κρατάς, όσο μπορείς, το νού σου προσηλωμένο στον Κύριο, που βρίσκεται δίπλα σου και μέσα σου. Μην ξεχνάς, επίσης, το θάνατο, που μπορεί να σε αρπάξει απροειδοποίητα οποιαδήποτε στιμγή. Μην παραδώσεις την καρδιά σου σε απολαυστικές οπτικές, ακουστικές και λοιπές αισθητικές εντυπώσεις. Η ζωή μέσα στον κόσμο των αισθήσεων δεν είναι καλή. Πλήθος προσώπων, πραγμάτων και καταστάσεων συσσωρεύονται μέσα στην ψυχή και την ταράζουν με τις νοερές εντυπώσεις τους, εμποδίζοντας την συνάμα να προσευχηθεί καθαρά και απερίσκεπτα. Μια θεραπεία υπάρχει: Η φύλαξη της καρδιάς από την απόλαυση των εντυπώσεων που προκαλούν οι αισθήσεις. Όσο είναι δυνατόν, άφηνε τις εντυπώσεις να σε προσπερνούν δίχως να μπαίνουν στην καρδιά σου. […]

Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου

«Ο δρόμος της ζωής»